Empatiakyvytön politiikka syö demokratiaa

Oppositiosta kajahti keskiviikkona 3.6., kun Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen tviittasi kuvan, jolla oli seuraukset. Kuvassa oli poliisiväkivallan seurauksena kuollut George Floyd, jonka poliisi tukehdutti kuoliaaksi pitämällä polvea Floydin kaulalla yhdeksän minuutin ajan. Turtiaisen julkaisemassa kuvassa kuolinkamppailuaan käyvän Floydin kasvot oli muokattu vaaleanpunaiseksi ja alla luki ”Pink Floyd”. Viime päivien voimakkaan rasisiminvastaisen ilmapiirin huomioon ottaen ihmettelen, kuinka edes rikokseen kehottamisesta aiemmin tuomittu ja rasistisesta ulosannistaan tunnettu Perussuomalaisten kansanedustaja kykenee moisen julkaisun jakamiseen. Ilmiselvän rasistisuutensa lisäksi kuva pilkkaa julmasti vainajaa, joka kuoli täysin turhaan. Floyd tapettiin keskellä kirkasta päivää ihmisten katsellessa ja vailla vähäisintäkään sääliä paikalla olleilta poliiseilta.

Onneksi on niin, että julkista työtä tekevän on vastattava sanoistaan. Tviitti poistui nopeasti, ja jopa Perussuomalaiset itse ilmaisivat pikimmiten, että Turtiaisen käytöksestä on käytävä kokous. Kokouksen seurauksena Ano Turtiainen menetti paikkansa Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä.

Oikeus voitti. Kukaan sellainen ei ansaitse olla minkäänlaisessa päättävässä asemassa, joka ei kykene noudattamaan edes normaaleja käytöstapoja ihmisarvoisesta puheesta puhumattakaan. Kuvan jakaminen oli Turtiaiselta tietoinen valinta ja varsin tietoista rasismia. Valkoihoisia suosivassa yhteiskuntajärjestelmässä on helppo toteuttaa rasistista käytöstä huomaamattaan, mutta vaatii erityistä kylmyyttä ja empatiakyvyn puutetta pilkata vähemmistöjä täysin harkitusti.

Turtiainen selitti kuvatviittiään tänä aamuna seuraavalla tavalla: ”Helppohan se on viestiä, kun siihen saa ilmaisen koulutuksen. Kauhea älämölö syntyy kun oppositiosta tviittailet ilman viestintäkoulutusta. #PinkFloyd”. Edeltävällä Turtiainen viittasi ilmeisesti Keskustan ministerien viestintäkoulutukseen, jonka lasku meni ministeriölle. Niin, yhdellä viestintäkoulutuksellahan se rasistinen ajatusmaailma pelastuukin. Keskustan vika, kun tulee kirjoiteltua nettiin asioita, mistä kansa jostain syystä suuttuu.

Ano Turtiainen on oppikirjaesimerkki ihmisestä, jonka ei kuuluisi olla päättävässä asemassa alkuunkaan. Mikäli ihmiseltä puuttuu empatiakyvyn lisäksi taito reflektoida itseään ja löytää käytöksestään jotain korjattavaa, on ihmisen paikka silloin aivan jossain muualla kuin talossa, jossa päätetään Suomen kansan tulevaisuudesta. Empatiakyvytön poliitikko ajaa ainoastaan itsensä ja korkeintaan oman viiteryhmänsä asioita, mikä ei nähdäkseni ole kovin kestävä tapa tehdä tasa-arvoista politiikkaa. Poliitikko, joka ajaa hyvinvointia ainoastaan itselleen ja viis veisaa vähemmistöistä, sotii melko pahasti demokratian ajatusta vastaan. Itsekkäästä politiikasta ja sen seurauksista piisaa esimerkki poikineen maailman historian varrelta. Eräskin suurvalta poltatti useita miljoonia vähemmistön edustajia, koska huvitti.

Valtiotason politiikka tuntuu toisinaan olevan tavallisesta ihmisestä kaukana, jolloin on helppo huokaista helpotuksesta, kun tapaus Turtiaisen Tviitti on taputeltu. Itse sen sijaan päästin yhden syvän huokauksen lisää, kun törmäsin oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan tviittiin. Video on kuvattu Oulun antirasistisesta mielenosoituksesta, ja videolla puhuja käskee mielenosoittajia nostamaan kätensä ilmaan solidaarisuuden eleenä. Lokan videossa kamera kääntyy kuvaamaan takarivin ihmisiä, jotka nostavat kätensä natsitervehdykseen. Miten sanoinkuvaamattoman originaalia ja kaivattua huumoria.

Jos Ano Turtiaisella on niin sanotusti sulkia hatussaan, niin on Lokallakin. Lokka on tuomittu aiemmin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, eikä hänen kielenkäyttönsä ole muutenkaan aina ollut salonkikelpoista. Vähemmistöille naureskelu on joillekin elämäntapa. Edeltävä on mielestäni jo itsessään inhottava fakta maailmasta, mutta varsinainen kysymys kuuluu, miksi vielä kyseisiä naureskelijoita valitaan päättäviin asemiin?

On mielestäni melko häpeällistä, että kotikaupunkini valtuustossa istuu henkilö, jolle vähemmistöjen oikeudet ovat julkisesta käytöksestä päätellen yhdentekeviä. Samanlaisia henkilöitä samanlaisilla arvoilla istuu valtuustoissa ja lautakunnissa ympäri Suomen. Henkilöitä, joiden mielestä yhtäläiset oikeudet koskevat vain mielivaltaisin perustein valittua eliittiä, valkoista suomalaista ihmistä. Tähän voisi todeta vanhan mutta osuvaksi todetun totuuden: jos et näe edeltävässä ongelmaa, olet osa sitä. Perussuomalaisten äänestäjät tuntuvat jatkuvasti nurisevan palstoilla, kuinka heitä täysin aiheetta syytetään rasisteiksi. Nurinalle saattaisi herua hiukan enemmän myötätuntoa, jos Perussuomalaisten kannattajat lakkaisivat äänestämästä päätäntävaltaan avoimella rasismilla juhlivia ihmisiä.

Toivon antirasististen mielenilmausten ja nopeasti paisuneen tietoisuuden levittämisen johtavan ihmisarvoisempaan politiikkaan. Jos syrjivää puhetta vastaan taistellaan samalla vimmalla kuin millaista Perussuomalaiset ovat Ano Turtiaisen erottamisellaan osoittaneet, ei ihmisoikeuksien polkemiselle jää enää tilaa laisinkaan. Sellainen maailma ja yhteiskunta voi hyvin.

Oulun mielenilmauksessa oli ihana tunnelma. Sellaista yhteishenkeä olen kokenut melko harvoin elämässäni. Maailma tarvitsee sitä lisää – kauniita kesäpäiviä ja kansalaisia puhumaan yhdenvertaisten oikeuksien puolesta.

Linkkejä antirasistiseen toimintaan ja rakenteellisesta rasismista oppimiseen:

Itä-Suomen yliopiston kaikille avoin Antirasismin perusteet -kurssi: https://digicampus.fi/course/info.php?id=125

10 tapaa vastustaa rasismia: https://www.nordicdiversitytrainers.fi/blog/opi-10-tapaa-vastustaa-rasismia

Liity Ruskeat Tytöt -median tai kannatusjäseneksi: https://www.ruskeattytot.fi/kannattajsenyys

Rodullistettujen ehdoilla toimiva feministinen ja antirasistinen kansalaisjärjestö: http://www.fem-r.fi/

Yle Puheen podcast Mahadura & Özberkan: https://areena.yle.fi/audio/1-3624466

One thought on “Empatiakyvytön politiikka syö demokratiaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: