Vihaiset tytöt vastaan maailma

Olin 20-vuotias, kun aloin kirjoittaa yhteiskunnallista blogia Pohjois-Suomen suurimmalle mediatalolle. Nopeasti opin, mikä on pelin henki: keski-ikäiset miehet kokevat velvollisuudekseen tulla kommenttiosioon kouluttamaan, kuinka ajatukseni maailmasta eivät käy laatuun. Kolmen vuoden ajalta kommenttiosioon ehtii kertyä melko mittavasti naisvihaa. Kaiken lapioimiseen kuluisi jotakuinkin kuukausissa mitattava aika, joten alla vain muutama esimerkki:

Kannattaa Jessi kuitenkin muistaa että uhriutumisella ei ole ikinä päässyt pitkälle eikä pääse nytkään.

Pikkutytön tasolla hiihtävä Jessi tuntuu olevan tällä kertaa tavallista hiekkaisempi ja joutuu taipumaan aikamoiseen mentaaliakrobatiaan puolustaakseen Husun vihapuhetta.

Siellä 1950 – 1960 luvuilla puhuttiin vihaisista nuorista miehistä. Nyt tämä ilmiö on vihaisia nuoria naisia. Sama tulee olemaan lopputulos, kaikista heistä on tullut aikanansa vanhoja pieruja.

Kyllä sinusta Jessi jokelainen on jäänyt kuva, että olet todella vihainen nuori nainen. Jo aikaisempien kirjoitustesi perusteella. Joita olen kyllä välillä suosiolla,jättänyt lukematta.

Ja niin edelleen. Kyse on ainoastaan pintaraapaisusta, sillä poimin esimerkeiksi ainoastaan sellaisia kommentteja, joissa vähätellään argumenttejani vedoten uhriutumiseen tai vihaisuuteen. Edeltävät olivatkin jo suorastaan päässeet unohtumaan – tätä omaa verkkosivuani kun setäikäiset kommentaattorit eivät ole toistaiseksi löytäneet – kunnes tänään Iltalehden Facebook-sivulla käveli vastaan seuraava pitkällisen argumentaatioharjoittelun tulos:

Yllä oleva kommenttiketju koskee uutista Uncle Ben’s -riisin pakkauksen kuvan muuttamisesta. Tummaihoisen miehen kasvokuvan poistamisesta riisipaketista on keskusteltu Black lives matter -liikehdinnän seurauksena. Syytäkin on, sillä riisipakkauksen kuva on rasistinen. Mies on puettu tyypilliseen etelävaltioiden orjan sisäpukuun, ja nimitys ”uncle” on tummaihoisista käytetty korvaava nimitys ilmaisulle ”mister”.

Itse uutisen aihe itsessään on tarkastelun arvoinen, mutta päivätolkulla keskustelusuossa kahlattuani huomioni on herättänyt myös kommenttiosioissa rehottava naisviha ja vihervasemmiston lokaaminen. Erityisesti ”vihaiset tytöt” -retoriikka sai ja saa karvani pystyyn.

Törmään jatkuvasti kommentteihin ja kannanottoihin, joissa äänekkäästi kantaaottavia naisia syytetään vihaisiksi tyttösiksi, joita ei kannata kuunnella tai ottaa vakavasti. Retoriikkaan sisältyy kahtalainen ongelma: Yhtäältä siinä luetaan mikä tahansa nuoren naisen argumentaatio vihana, vaikka tulkinta hyvin usein syntyy vasta sellaisen lukijan päässä, joka syystä tai toisesta on argumenteista eri mieltä. Toisaalta vihaisuuteen vetoaminen on argumenttien vähättelyn keino, koska tunnepitoinen viesti ei tunnu olevan yhtä kelpo kuin kylmän viileä analyysi. Greta Thunbergin intohimo on toistuvasti kritisoijien silmissä lapsellista vihaa, ja lienee kansakuntamme ensimmäinen naisasianainen Minna Canthkin saanut osansa vihasyytöksistä.

Kyseessä ei ole mikään marginaalinen ongelma, sillä suomalainen poliitikko Fatim Diarra kirjoitti tällä viikolla Facebookissa, kuinka naiset kokevat internetissä tapahtuvaa häirintää 27 kertaa miehiä todennäköisemmin. Eikä tarvitse pyöriä palstoilla kauankaan havaitakseen sen ihan itsekin.

Ja toisaalta: mitä vikaa vihassa on? Miksi tunteita herättävä aihepiiri ei saisi sitten kuitenkaan herättää tunteita? Asiassa piileksii taas pieni pala naisvihaa: tunteellisuus on noloa, järjen tavoittamattomissa olevaa naiseutta, eikä asiaa silloin tietenkään tarvitse ottaa vakavasti. Yksi lysti argumenteille itselleen – vaikka väite olisikin hyvin perusteltu, vihaa sieltä on silti löydettävissä, eikä sellaisilla tunteenpurkauksilla kukaan tee mitään. Edeltävät ajatusketjut ovat kekseliäähkö tekosyy ohittaa itse sanoma, kun kiinnostus naisten kuuntelemiseen on lähtökohtaisestikin nollassa.

Tokkopa sitäkään on kovin moni kärkäs oman elämänsä järkiargumentaattori tullut ajatelleeksi, että voisiko sille olla syy, miksi nuoret naiset saattavat vaikuttaa yhteiskunnallisten asioiden äärellä vihaisilta. Minua, nuorta naisihmistä, ainakin suututtaa päivästä ja viikosta toiseen törmätä naisia ja naiseutta halventaviin diskursseihin arkipäiväisissäkin yhteyksissä. Sen lisäksi tunnen voimattomuutta ja suruakin sellaisten ongelmien äärellä, jotka eivät kosketa minua mutta hankaloittavat vähemmistöjen elämää. Ymmärrän siis, miksi valkoisen, keski-ikäisen konservatiivimiehen mielestä naiset ja muut turhakkeet kitisevät ja ovat vihaisia tyhjästä, sillä eiväthän useatkaan rakenteelliset ongelmat kosketa vallanpitäjiä. Sitä en sen sijaan ymmärrä, miksi keski-ikäisen konservatiivin epämukavuudesta syntyvä viha on sitä oikeutetumpaa vihaa. Riisipaketin ulkoasun muutoksesta sietää olla vihainen kaiken maailman mielensäpahoittajavassareille, mutta rasisminvastaisessa argumentaatiossa esiintyvä ”viha” on lapsellista vikinää. Hohhoijaa.

Mutta niin makaa maailma, että epäoikeudenmukaisuus tuottaa vihaa ja viha tuottaa muutoksen. Toivon kovasti voimia kaikille niille sinnikkäille nettikeskustelijoille, jotka saavat osakseen naisvihaa ja muuta vähättelyä. Voimia toivon myös niille, joita riisipaketin muuttuminen ei-rasistiseksi harmittaa ja kiukuttaa. Kyllä se siitä. Uskon, että melkoisella varmuudella riisi maistuu edelleen samalta.

One thought on “Vihaiset tytöt vastaan maailma

  1. Kyllä. Olen vihainen nuori nainen tai vihainen tyttö. Olen sitä, koska mulla on syytä olla. Yhteiskunnassa(mme) on niin paljon virhekohtia, että olisi melkein naiivia olla olematta vihainen. Se, että olen nuori nainen, on yksi hailee, kun puhutaan isommassa mittakaavassa. Tyttöyteen tai naiseuteen on helppo hyökätä, mutta se ei tee hyökkäyksestä oikeutetumpaa. Ollaan vihaisia. Meillä on syytä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: